Lucid's technologie zorgt voor het opladen van EV's

Het luxe automerk Lucid onthulde recent zijn nieuwste innovatie: RangeXchange. Deze functie stelt Lucid Air modellen in staat andere elektrische voertuigen (EV) op te laden. Maar het is geen vervanging voor het opladen met een laadstation. Laten we dieper ingaan op wat dit juist betekent.

RangeXchange: hoe werkt het?

Lucid's RangeXchange technologie maakt gebruik van een speciale laadkabel adapter. Hiermee kan je 2 elektrische auto’s aansluiten en opladen. Met een oplaadsnelheid van 9,6 kW kan deze adapter tussen 30 en 60 kilometer aan bereik per uur toevoegen aan de meeste elektrische modellen. Belangrijk om te benadrukken is dat de werkelijke snelheid van opladen kan variëren, afhankelijk van de energie-efficiëntie van het ontvangende voertuig en de omgevingsomstandigheden.

Eerder bekend als V2V opladen

Deze technologie is al langer bekend onder de naam bidirectioneel laden of ‘vehicle-to-vehicle’. Letterlijk betekent het dus dat je een voertuig door middel van een ander voertuig oplaadt. Dit kan door bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten aan te sluiten maar in dit geval dus ook een elektrische wagen. Wat veel mensen ook kennen is het concept van V2G-laden, waarbij je extra stroom van je EV teruggeeft aan het elektriciteitsnet.

Andere fabrikanten zoals Kia en Hyundai kwamen ook al naar voren met deze techniek in hun EV’s, maar Lucid gaat een stap verder door een speciaal laadkabel aan te bieden die het opladen tussen 2 auto’s makkelijker en sneller maakt.

De rol van Wunderbox

De functie wordt mogelijk gemaakt door de ingebouwde bi-directionele Wunderbox batterij in het Lucid Air model. Met deze batterij zou je elektrische auto in slechts 15 minuten bijna 400 km aan rijbereik kunnen opladen. 

 
 

Handig bij noodgevallen

Deze technologie kan in noodgevallen goed van pas komen. Vooral omdat de Lucid met bijna elk ander EV model op de markt kan laden.

Stel je voor dat je met een bijna lege batterij aan de kant van de weg staat. Gelukkig rijdt er een Lucid Air voorbij. Met de RangeXchange technologie kan die behulpzame bestuurder zijn voertuig aansluiten op de jouwe en genoeg stroom delen, zodat je naar het dichtstbijzijnde laadstation kunt rijden. 

In realiteit zal deze handige functie waarschijnlijk niet dagelijks worden gebruikt. Tegenwoordig zijn oplaadpunten overal en is de kans dat je met een lege batterij strandt vrij klein. Maar het is toch geruststellend om te weten dat deze functie bestaat, als een soort elektrische reddingslijn. Het voegt een vleugje gemoedsrust toe aan de alledaagse elektrische rijervaring. 

Geen vervanging van een laadstation

Het is belangrijk om te weten dat RangeXchange handig is voor noodgevallen zonder laadstation in de buurt, maar het is geen vervanging voor laadpalen. Elektrische voertuigen moeten nog steeds gebruikmaken van de bestaande laadinfrastructuur, omdat dit ervoor zorgt dat je batterij een langere levensduur heeft. De functie is bedoeld als extra optie, niet als een alternatieve manier van opladen.

Beschikbaar in de Verenigde Staten

De nieuwe functie zal eerst beschikbaar zijn in de Verenigde Staten. De functie kan worden ingeschakeld via een draadloze software-update die automatisch zal worden toegevoegd aan alle Lucid Air modellen.

Maar er is een kleine kanttekening: om deze functie te gebruiken, moet je de aparte laadkabel kopen, wat zal neerkomen op zo'n 120 euro. Het is dus geen goedkoop hulpmiddel.
Pluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.