SOS pech met je elektrische auto: oplossingen en tips

Elektrische auto's zijn heel betrouwbaar, maar net als bij traditionele auto's kunnen er ook pechgevallen onderweg gebeuren. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op problemen. In dit artikel delen we waardevolle tips om pechgevallen bij elektrische auto's op te lossen en te voorkomen.

Kan een elektrische auto getakeld worden?

Ja, een elektrische auto kan getakeld worden maar dit gebeurt met een speciale takelwagen. Elektrische auto's hebben een compleet andere samenstelling in vergelijking met traditionele auto's. Ze maken gebruik van een elektrische motor en een complex systeem van batterijen en elektronica. Het slepen van een elektrische auto met een gewone takelwagen kan leiden tot ernstige schade aan deze gevoelige componenten, omdat ze niet ontworpen zijn om tijdens het slepen te functioneren.  Een elektrische auto heeft geen neutrale "N" functie, zoals bij een diesel of benzine auto, waardoor de wielen zoals een dynamo van een fiets werken. Je kan een EV dus niet met 4 of 2 wielen op de grond zetten en zo verder slepen want dit kan ernstige schade aanbrengen aan de batterij van de auto. Wat er wel kan is een speciale takelwagen met een kraan gebruiken, die de EV optilt en zo meeneemt. De banden van de EV komen dan niet in contact met de grond.

Model S on a flatbed truck.

Afbeelding bron: Tesla

Als je EV problemen heeft onderweg, kan je best op voorhand zeggen tegen de sleepdienst dat je met een EV rijdt zodat ze een takelwagen gebruiken met een kraan om de EV op te tillen en zo naar de garage te brengen. Zo vermijd je extra problemen en dubbel werk.

Sommige elektrische auto's hebben een 'takel modus' of 'transport modus'. Deze modus kan gebruikt worden als de EV vrij moet rollen om hem bijvoorbeeld op het platform van een takelvoertuig te trekken. Merken zoals Tesla en Volvo hebben deze functie aanwezig in hun EV-modellen.
LET OP: Als je deze modus aanzet, betekent het niet dat je je EV mag slepen met de wielen op de grond! 

Touring investeert in speciale voertuigen

Bron: Transport media

Afbeelding bron; transport media 

Touring investeert al enkele jaren in een speciaal voertuig dat ze de "booster" noemen. Deze auto is speciaal uitgerust om elektrische auto's op te laden die een lege batterij hebben. Hou er wel rekening mee dat Touring niet je batterij tot 100% zal opladen. Meestal krijg je net genoeg batterij om naar een laadstation in de buurt te rijden. Je kan rekenen op één kilometer bereik per één minuut laadtijd. Deze oplossing is dus vooral voor mensen die bijna aan hun bestemming zijn en maar 5-20 kilometer moeten rijden.


Hoe voorkom ik pech met mijn elektrische auto?

Hou je accu goed in het oog

Een belangrijk element voor het voorkomen van pechgevallen met een elektrische auto is het behouden van een goede acculaadstatus. Zorg ervoor dat je regelmatig je auto oplaadt en maak gebruik van laadstations onderweg indien nodig. Het monitoren van de accustatus en het plannen van je route met laadmogelijkheden kan helpen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Wees voorbereid met een noodkit

Het hebben van een goed uitgeruste noodkit kan van onschatbare waarde zijn bij pech onderweg. Zorg ervoor dat je een set gereedschap, een draagbare lader, een gevarendriehoek en een reflecterend vest bij je hebt. In de winter kan je best ook een deken in je auto houden, want soms zal je even buiten moeten wachten op de sleepdiensten. Bovendien is het handig om een lijst met laadstations en sleepdiensten bij de hand te hebben voor het geval dat. Tegenwoordig kan je gemakkelijk via Waze en Google Maps de dichtstbijzijnde laadstations vinden.

Neem contact op met de juiste hulpverleningsdienst

Als je toch met pech komt te staan, weet dan welke diensten je kunt inschakelen. Bel de hulpdiensten, 112 , als je op de snelweg staat of je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Als dit niet het geval is, bel je de sleepdienst van je verzekeringsmaatschappij om de nodige assistentie te krijgen. Er zijn ook hulpverleningsdiensten die 24/7 bereikbaar zijn ook als je geen klant bent. Denk bijvoorbeeld aan Touring of de VAB. Zorg ervoor dat je altijd de juiste verzekeringsinformatie bij de hand hebt, zodat je snel en efficiënt geholpen kunt worden. Laat de dienst ook weten dat je een elektrische auto hebt, zo kunnen ze je beter helpen.


Deel dit artikel:

Delen


Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.