Welke laadpaal kan ik thuis installeren?

De aanschaf van een elektrische auto is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst. Maar hoe zit het met het opladen van je wagen? In België zijn er verschillende mogelijkheden, en het is belangrijk om de juiste te kiezen voor jouw behoeften. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten elektriciteitsaansluitingen, het maximale aansluitvermogen en de beschikbare capaciteit voor huishoudelijke apparaten. 

Welke aansluiting heb je thuis?

In België zijn er diverse soorten elektriciteitsaansluitingen beschikbaar. De aansluiting bepaalt het maximale vermogen dat je kunt afnemen, en dat heeft rechtstreeks invloed op de laadsnelheid van je elektrische wagen.

230V versus 400V-aansluiting

Het voornaamste verschil ligt tussen een 230V en een 400V-aansluiting. Je kunt dit verschil herkennen aan het aantal draden dat loopt tussen de tellerkast van de netbeheerder en je (hoofd-)zekeringenkast. Bij een 230V-aansluiting ben je beperkt tot éénfasig laden, met vermogens van 3,7kW of 7,4kW. Daarentegen maakt een 400V-aansluiting 3-fase laden mogelijk, met snelheden van 11kW of 22kW.

Meer info over het verschil tussen 1 en 3-fase laden

verschillende soorten aansluitingen van een laadpaal

Overstappen naar een 400V-aansluiting

Als je momenteel beschikt over een 230V-aansluiting, kun je overwegen om over te schakelen naar een 400V-aansluiting. Het is echter van groot belang om te onderzoeken of deze zogenaamde 'verzwaring' technisch mogelijk is. Fluvius kan dit voor je onderzoeken. 

Maximale aansluitvermogen

Een ander cruciaal aspect om in overweging te nemen is het maximale aansluitvermogen, uitgedrukt in ampère (A). Dit vermogen wordt bepaald door de hoofdzekering in je tellerkast van de netbeheerder. Denk hierbij aan het maximaal aantal liters water dat door je waterleiding kan stromen. De dikte van de kabel bepaalt de maximale stroomsterkte in ampère. Typische aansluitingen variëren tussen 20A, 40A en 63A. Als je wilt kunnen laden met 7,4kW of 22kW, heb je minimaal 32A nodig. Voor 3,7kW of 11kW volstaat 16A.

Beschikbare capaciteit voor huishoudelijke apparaten

Het is ook belangrijk om een veiligheidsmarge te behouden voor andere elektrische apparaten in je huis, zoals verlichting, kooktoestellen en verwarming. Als de beschikbare capaciteit te krap wordt, kun je overwegen om een load balancing systeem te installeren. Dit systeem houdt voortdurend je energieverbruik in de gaten en verdeelt het beschikbare vermogen optimaal tussen je huishoudelijke apparaten en je elektrische auto.

Specifieke oplossingen

Let op! In België zijn er nog steeds oude elektriciteitsnetten waarbij slechts 3 draden tussen de tellerkast en de (hoofd-)zekeringenkast lopen, bekend als de 3*230V-aansluiting. Hierbij is het maximale laadvermogen beperkt tot 7,4kW. 

Wat laadstation moet je kiezen?

Deze laadstations  kunnen zowel één- als driefasig worden aangesloten. Dit betekent dat je zonder de noodzaak van een netverzwaring moeiteloos een laadstation kunnen installeren. Je kunt kiezen voor een toekomstgerichte snellader van 11kW of 22kW. Als je momenteel een hybride auto hebt, is een éénfasig laadstation wellicht voldoende. Echter, als je in de toekomst een elektrische auto overweegt, raden wij aan te kiezen voor een driefasig laadstation.

Alfen Eve Single Pro

De Eve Single Pro-line is een slimme laadoplossing en is optimaal geschikt voor particuliere en semi-openbare locaties.


Zaptec Pro

De Zaptec Pro is een slim en efficiënt laadtoestel voor grote parkings van residenties, bedrijven of nieuwbouwprojecten.



Zaptec GO

De Zaptec GO is de perfecte oplossing voor thuisladen. Het kleinste laadtoestel op de markt is ook heel sterk, waardoor jij snel je EV oplaadt.

Kies je voor een vaste of losse kabel bij je laadstation?

Wanneer je een laadstation voor je elektrische auto installeert, kom je voor de keuze te staan tussen een vaste kabel of een losse kabel. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen, en de beste keuze hangt af van jouw specifieke situatie en voorkeuren.

Vaste kabel

Een laadstation met een vaste kabel betekent dat de kabel altijd aan het laadstation verbonden is. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Gebruiksgemak: Je hoeft niet telkens een aparte kabel uit je auto te halen en aan te sluiten. Je pakt simpelweg de vaste kabel en plugt deze in je auto.

  • Tijdwinst: Doordat de kabel al klaar ligt, verlies je minder tijd met het aansluiten van je auto.

  • Netter: Een vaste kabel kan makkelijker opgerold en netjes opgeborgen worden bij het laadstation, wat zorgt voor een opgeruimde uitstraling.

Losse kabel

Een laadstation met een losse kabel biedt meer flexibiliteit. De voordelen zijn:

  • Flexibiliteit: Je kunt verschillende kabels gebruiken voor verschillende auto's. Dit is vooral handig als je meerdere elektrische voertuigen hebt.

  • Aanpasbaarheid: Als je ooit een langere of kortere kabel nodig hebt, kun je eenvoudig wisselen.

  • Toekomstbestendig: Technologie verandert snel. Met een losse kabel kun je makkelijker inspelen op toekomstige veranderingen in laadstandaarden.


Hoeveel kost je EV opladen thuis?

In België zijn de elektriciteitsprijzen de afgelopen jaren flink veranderd. Laten we eens kijken naar de huidige kosten en hoe je deze kunt berekenen.

In 2023 was de gemiddelde elektriciteitsprijs voor huishoudens ongeveer 0,35 euro per kWh,

Met een elektrische auto

Als je EV gemiddeld 15 kWh per 100 kilometer verbruikt, dan betaal je hiervoor €5,25. Dit is een verschil van bijna 43% in vergelijking met een benzine motor.

Met een traditionele auto

Benzine kost momenteel €1,87 per liter. Met een liter kan je ongeveer 20 kilometer rijden. Je hebt dus 5 liter nodig om 100 kilometer te rijden. Dit kost je €9,35 per 100 kilometer.

Het is een goed idee om je energieverbruik en -tarieven regelmatig te controleren en, waar mogelijk, gebruik te maken van goedkopere laadtijden of zelf opgewekte energie om je laadkosten te minimaliseren.


Pluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.