Ford Mach-E thuis opladen

Ford Mach-E thuis opladen

De Ford Mustang Mach-E wordt gelanceerd in 2021. Het is het eerste elektrische massamodel van de autobouwer. De elektrische SUV zal beschikbaar zijn in 3 uitvoeringen namelijk, de standaard Mach-E, de AWD versie en de First Edition. Naast een hoger vermogen zal de AWD en First Edition versie over meer opties beschikken. Bovendien kunnen de versies ook uitgerust worden met een grotere batterij. Vindt u dit een mooie wagen en bent u geïnteresseerd in de laadmogelijkheden, lees dan zeker dit artikel. 


Vermogen van de batterij

De standaard Mach-E is beschikbaar met een gewone en een grote batterij. De gewone batterij beschikt over een capaciteit van 75.7kWh, hiervan is 70kWh bruikbaar. Dit vertaalt zich in een theoretisch rijbereik van 450 kilometer (WLTP) voor de standaardversie. De grote batterij heeft een capaciteit van 98.8kWh, hiervan is 88kWh bruikbaar. De actieradius voor de standaardversie ligt dan op 600 kilometer (WLTP). De AWD-versie is ook beschikbaar met de 2 batterijtypes. Met de normale batterij kan de Ford Mustang Mach-E AWD 420 kilometer (WLTP) afleggen, met de grote batterij is dit 540 kilometer (WLTP). De Ford Mustang Mach-E First Edition is enkel beschikbaar met de grote batterij en heeft een rijbereik van 540 kilometer (WLTP). Merk hierop dat er altijd wordt gesproken over het theoretische rijbereik, het werkelijke rijbereik zal echter lager liggen omwille van weersomstandigheden en rijstijl.


Hoelang duurt het om de batterij van een Ford Mach-E op te laden?

De traagste manier om de Ford Mach-E op te laden is via het stopcontact. De versies met een kleine batterij zullen dan meer dan 30 uur nodig hebben om volledig op te laden. Wanneer u een Ford Mach-E met grote batterij bezit zal de wagen een kleine 40 uur nodig hebben om volledig op te laden via het stopcontact. Door gebruik te maken van een laadpaal om uw Ford Mach-E op te laden zal de laadtijd drastisch verminderen. Het maximale laadvermogen van de Ford Mach-E bedraagt 11kW. Met dit vermogen zijn de versies met kleine batterij opgeladen in ongeveer 6 uur en 30 minuten. De versies met een grote batterij zullen dan ongeveer 8 uur nodig hebben om volledig op te laden. Wanneer u gebruik maakt van een 11kW laadstation moet u wel beschikken over een 3-fasige netaansluiting. Het is niet overal mogelijk om 3-fasen aan te sluiten, soms kan u enkel 1-fasig aansluiten, wat de laadtijd zal verlengen. Via een laadpaal met 1-fasige aansluiting zal de Ford Mach-E met kleine batterij een kleine 10 uur nodig hebben om volledig op te laden. De Ford Mach-E met grote batterij zal hier ongeveer 12 uur over doen.

Gaat het laden via een gewone laadpaal niet snel genoeg? Dan kan u altijd kiezen om de omvormer van de auto te passeren door via eenDC-snelladerrechtstreeks gelijkspanning aan de batterijen te leveren. De Ford Mach-E kan zo tot 115 kW per uur opladen. Op die manier kan de Ford Mach-E opladen in ongeveer 30 minuten. Merk hier wel op dat DC-snelladers de batterij tot maximaal 80% opladen, dit om oververhitting van de batterij te vermijden.

Hieronder vindt u een overzicht van de laadsnelheid bij verschillende types batterijen en aansluitingen.


Hoe opladen?

De Ford Mach-E werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer u de Ford Mach-E wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig. Om de wagen aan te sluiten aan een snel-laadpaal wordt een CCS-aansluiting gebruikt.


De aansluiting om de Ford Mach-E op te laden bevindt zich vooraan aan de linkerkant van de wagen. Wanneer u een laadpaal thuis of op het werk wil installeren is het belangrijk om daar rekening mee te houden.


Ons advies

Pluginvest raadt voor de Ford Mach-E aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadstation te plaatsen. Hoewel de Ford Mach-E maximaal aan 11kW kan opladen, is het interessant om al een 22kW laadpaal te installeren. Het prijsverschil is verwaarloosbaar en u bent reeds voorbereid op een toekomstige nieuwe wagen. Om zo’n laadstation ten volle te benutten, moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met een 1-fasige aansluiting, of een 3-fasig laadstation (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Dit zal de laadtijd uiteraard verlengen.

Een andere oplossing is het plaatsen van een DC-snellader. Hiervan zijn zowel compacte wand- of paaltoestellen van 15kW of 30kW als grote toestellen met een vermogen tot 350kW mogelijk. De Ford Mach-E zal echter nooit meer dan 115kW per uur opladen. Doorgaans zijn de DC-snelladers een pak duurder en wordt er meestal gekozen voor een gewone (AC) laadpaal.

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations doorheen Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft.

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contact opnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.

Twijfelt u nog over het type wagen dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadcapaciteiten van andere populaire elektrische en plug-in hybride wagens:


Volledig elektrische modellen

Plug-in hybride modellen

Tesla Model S

Mercedes GLC 300e 

Tesla Model X 

Mercedes GLE 350de 

Tesla Model Y 

BMW X5 45e 

Tesla Model 3

Ford Kuga 

Volvo XC40 P8 Recharge 

 

Renault ZOE 

 

Jaguar I-Pace

 

Volkswagen e-Golf 

 

Nissan Leaf

 

Hyundai Kona Electric 

 

BMW i3 

 

Audi e-tron 

 

Polestar 2 

 

Ford Mach-E

 

Volkswagen ID.3 1ST 

 

Volkswagen ID.4 1ST 

 

Aiways U5 (tijdelijk onbeschikbaar)