Hyundai Kona Electric thuis opladen

Hyundai Kona Electric thuis opladen

De Hyundai Kona Electric is de eerste volledig elektrische compacte SUV van het Zuid-Koreaanse automerk. De wagen is ook met verbrandingsmotor beschikbaar, maar de elektrische variant van de auto werd gelanceerd in 2018. Wilt u meer weten over de laadsnelheid en oplaadmogelijkheden, lees dan zeker dit artikel.


Vermogen van de batterij

De Hyundai Kona Electric heeft een batterijcapaciteit van 67,5 kWh, hiervan is 64 kWh bruikbaar. De batterijcapaciteit vertaalt zich in een theoretisch rijbereik van 390 kilometer (WLTP). Het werkelijke rijbereik zal echter lager liggen omwille van de weersomstandigheden, de rijstijl en tal van andere factoren. De batterij kan op verschillende manieren opgeladen worden: via een gewoon stopcontact, via een (publieke) laadpaal thuis en op het werk of via een DC-snellaadpaal.


Hoelang duurt het om de batterij van een Hyundai Kona Electric op te laden?

De laadsnelheid zal afhangen van de manier waarop u de Hyundai Kona oplaadt. Via het stopcontact is de traagste manier om de auto op te laden. De Hyundai Kona zal dan meer dan 27 uur nodig hebben om volledig opgeladen te zijn. Dit is te lang om optimaal gebruik te kunnen maken van een elektrische auto. Er wordt dus altijd aangeraden om een laadpaal te gebruiken. Laden via een laadpaal kan zowel privé als publiek. Via een laadpaal kan de Hyundai Kona opgeladen worden in ongeveer 6 uur. U moet dan wel beschikken over een 3-fasige netaansluiting om de laadpaal op aan te sluiten. Beschikt u niet over een 3-fasige aansluiting, dan moet u kiezen voor een laadpaal die u 1-fasig kan aansluiten, dit zal wel de laadtijd verlengen tot ongeveer 9 uur.

Beschikt u over een DC-snellader, dan kan u de Hyundai Kona Electric voor 80% opladen in ongeveer 50 minuten. De laadsnelheid van de Hyundai Kona is beperkt tot 77kW per uur, dus de auto zal nooit sneller opladen. Wanneer u een elektrische auto oplaadt via een DC-snellader kan de auto tot maximaal 80% opladen, dit om oververhitting tegen te gaan.Hoe opladen?

De Hyundai Kona werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer u de Hyundai Kona wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig. Om de auto aan te sluiten aan een DC-snellader wordt een CCS-aansluiting gebruikt.De aansluiting om op te laden bevindt zich vooraan in het midden van de wagen. Wanneer u een laadstation thuis of op het werk wil installeren is het belangrijk om daar rekening mee te houden.


Ons advies

Pluginvest raadt voor de Hyundai Kona aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadstation te plaatsen. Om zo’n laadstation te installeren moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met een 1-fasige aansluiting, wat de laadtijd zal verlengen. Dit volstaat echter voor de meeste gebruikers ook om ’s ochtends steeds met een volle batterij te kunnen vertrekken.

Een andere oplossing is het plaatsen van een DC-snellader. Hiervan zijn zowel compacte wand- of paaltoestellen van 15kW of 30kW als grote toestellen met een vermogen tot 350kW mogelijk. De Hyundai Kona zal echter nooit meer dan 77kW verbruiken.

Het opladen via een gewoon stopcontact raden we steeds af omwille van de veiligheid. Het risico bestaat immers dat het stopcontact dat u gebruikt na verloop van tijd doorbrandt of dat de bekabeling waarop het is aangesloten niet geschikt is om urenlang zwaar belast te worden. Ook kan u zo het energieverbruik niet apart meten zodat u dit kan verrekenen met uw werkgever of vennootschap. Met een laadstation kunnen we bovendien onze Smart Home oplossing toevoegen zodat het opladen gebeurt in functie van het verbruik van u woning en de productie van de zonnepanelen op uw dak.

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations in Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft.

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contact opnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.

Twijfelt u nog over het type auto dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadcapaciteiten van andere populaire elektrische en plug-in hybride wagens:


Volledig elektrische modellen

Plug-in hybride modellen

Tesla Model S

Mercedes GLC 300e 

Tesla Model X 

Mercedes GLE 350de 

Tesla Model Y 

BMW X5 45e 

Tesla Model 3

Ford Kuga 

Volvo XC40 P8 Recharge 

 

Renault ZOE 

 

Jaguar I-Pace

 

Volkswagen e-Golf 

 

Nissan Leaf

 

Hyundai Kona Electric 

 

BMW i3 

 

Audi e-tron 

 

Polestar 2 

 

Ford Mach-E

 

Volkswagen ID.3 1ST 

 

Volkswagen ID.4 1ST 

 

Aiways U5 (tijdelijk onbeschikbaar)