TCO voor dummies

Elektrische en hybride wagens staan op het punt de automarkt te domineren. Hoe komt dit? Eenvoudig, ze zijn goedkoper. Of toch als u alles in rekening brengt. De total cost of ownership (TCO) is lager. Wanneer de TCO voor elektrisch rijden lager ligt dan de TCO van een auto met verbrandingsmotor zullen consumenten en bedrijven sneller geneigd zijn om een elektrische wagen aan te kopen. Dan is het niet enkel meer milieuvriendelijk, maar het is ook nog beter voor de portemonnee.

Hoe bereken je een total cost of ownership?


Eerst en vooral is de aanschafwaarde van de wagen belangrijk. Deze ligt nog steeds hoger voor elektrische of plug-in hybride wagens. De prijs van elektrische wagens en plug-in hybrides zal wel verder blijven dalen naarmate de technologie evolueert en de vraag toeneemt. Wanneer u werkt met een externe financiering (renting of operationele leasing) is de kost hiervan uiteraard ook belangrijk. De intrestvoet en restwaarde kunnen sterk verschillen tussen verschillende aanbieders of formules.

Hoewel de aanschafwaarde vaak hoger ligt bij een elektrische wagen, is de elektriciteit voor een elektrische wagen goedkoper dan benzine of diesel. Dit hangt ook af van de plaats waar u de batterij oplaadt. Wanneer u een elektrische wagen thuis of op het werk oplaadt zal u de batterij tegen een gunstiger tarief opladen dan wanneer u een publieke laadpaal gebruikt. Om 100 kilometer met een elektrische wagen te rijden betaalt u ongeveer €3,75 als u thuis oplaadt en €5,25 als u aan een publieke laadpaal oplaadt. Met benzine betaalt u €10 tot €15 om dezelfde afstand te rijden. Hiermee kan u stellen dat de brandstof voor een elektrische wagen veel goedkoper is.

Bijkomend zijn elektrische wagens goedkoper in onderhoud. Een elektromotor heeft namelijk minder bewegende onderdelen en geen olie. Ook verslijten de remmen minder omdat er veel meer op de motor geremd wordt.  Zo is er al meermaals aangetoond dat elektrische wagens hun waarde beter behouden na enkele jaren dan auto’s met een verbrandingsmotor.

Ten slotte moet u als bedrijfsleider rekening houden met de fiscaliteit van een bedrijfswagen. Elektrische wagens zijn aftrekbaar bij uw bedrijfsbelasting tegen een gunstiger tarief. Daarboven moet er op een elektrische wagen en een plug-in hybride (plug-in hybride tot 31-12-2020) geen BIV en geen verkeersbelasting betaald worden. Tenminste wanneer de wagen op het bedrijf wordt ingeschreven. Operationele leasing-bedrijven vallen onder een andere regelgeving waardoor de kost van een operationele leasing hoger kan zijn

Wanneer u deze 5 kosten optelt (aanschafwaarde + financiering + brandstof + onderhoud + fiscaliteit) ben je vaak goedkoper af met een elektrisch model dan een auto met verbrandingsmotor. Dit noemt men de ‘total cost of ownership’(TCO).

Vragen hierover? Neem contact op met Pluginvest voor vrijblijvend advies en expertise. Eén van onze accountmanagers neemt binnen de 24h contact met u op