Subsidies en fiscaliteit

Ontdek alles over fiscaliteit, subsidies en belastingvoordelen voor laadpalen en laadinfrastructuur. Of je nu thuis een laadpunt wilt installeren of de laadmogelijkheden op je bedrijfslocatie wilt uitbreiden, hier vind je de essentiële informatie om een slimme en geïnformeerde beslissing te nemen.

Ben je zelfstandige of wil je laadpalen voorzien voor je bedrijf?

Tot 31 maart 2023 kan je genieten van een verhoogde kostenaftrek van 200%. Vanaf april 2023 tot 31 augustus 2024 zakt die kostenaftrek tot 150%. Deze wetgeving geldt trouwens voor heel België.

In Vlaanderen kan je als bedrijf ook aanspraak maken op de Ecologiepremie+ voor snelladers en de jaarlijkse oproep voor subsidies van het Clean Power for Transport initiatief. Voor meer info hierover neem je best vrijblijvend contact op met één van onze collega’s voor een gratis adviesgesprek.

Aanvraag voor bedrijven

Ben je particulier?

In België kan je bovendien als particulier ook aanspraak maken op een belastingvermindering op de aankoop van laadinfrastructuur. De aftrekbaarheid zal stelselmatig afgebouwd worden voor investeringen gemaakt in de volgende periodes:

  • 1 jan. 2023 – 31 dec. 2023: Belastingsvermindering van 30%

  • 1 jan. 2024 – 31 dec. 2024: Belastingsvermindering van 15%

Deze belastingsvermindering wordt enkel toegepast op een maximale aankoopschijf van €1.500 per laadpunt, per belastingsplichtige. Concreet wil dit zeggen dat je met een belastingsvermindering van 45% op €1.500 hoogstens €675 op jouw personenbelasting kan besparen. Dit maximale bedrag wordt vanaf 1 januari 2023 verhoogd naar €1.750 met een belastingsvermindering van 30%. Dit wil zeggen dat je vanaf dan maximaal €525 kan besparen op jouw personenbelasting per laadpunt, per belastingsplichtige.

Wederom gelden er enkele voorwaarden voor deze belastingsvermindering. Voor meer info, neem meteen contact op met één van onze collega’s voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

Aanvraag voor particulieren

Subsidies en fiscaliteit bij de aankoop van Plug-in Hybride of 100% elektrisch voertuig

In het Vlaams Gewest ben je volledig BIV-vrij bij aankoop van een 100% elektrisch voertuig.

In het Waals en Brussel Hoofdstedelijk Gewest betaal je enkel het minimum aan BIV (€ 61,5*) bij een volledig elektrisch voertuig.

Voor Plug-in Hybrides en andere soorten Hybrides geldt een aangepaste regeling die afhankelijk is van meerdere factoren, waaronder de CO2-bijdrage. 

Hiervoor verwijzen we jou graag door naar de simulatietool van de Vlaamse belastingendienst. Deze wetgeving geldt voor heel België. 

In het Vlaams Gewest ben je volledig vrijgesteld van verkeersbelasting bij aankoop van een 100% elektrische voertuig.

In het Waals en Brussel Hoofdstedelijk Gewest betaal je voor een 100% elektrisch voertuig enkel de minimale wegenbelasting (€ 83,95*).

*Geldbedragen geldig op 31/5/2021

Wallonië plant in 2023 echter een grondige hervorming van zijn verkeersbelastingen. Hoe het systeem er precies zal uitzien is voorlopig nog onduidelijk.

Voor (Plug-in) hybrides geldt dezelfde berekening van de CO2-bijdrage voor het bekomen van de verkeersbelasting. We verwijzen hiervoor naar de berekening van de CO2-bijdrage voor niet-Full EV’s.

Heb jij een elektrische bedrijfswagen die je ook privé gebruikt? Dan betaal jij minder VAA-kosten dan eigenaars van auto’s met diesel-, benzine-, LPG- of aardgasmotoren. Door hun lagere baseline CO2-uitstoot in 2022 is hun rekening zelfs hoger dan het jaar ervoor, maar elektrische auto’s komen weg met deze meerprijs. Bij de berekening van het VAA bij een elektrische bedrijfswagen wordt immers rekening gehouden met het laagste CO2-coëfficiënt, zijnde 4%.

Sommige lokalen overheden, steden en gemeenten bieden subsidies aan particulieren bij het kopen of leasen van een 100% elektrische auto. Vraag jouw gemeente naar de mogelijkheden.

Zo is er in Gent vanaf 2021 een premie tot 4.500 euro voor wie een elektrische wagen koopt of leaset en deze inzet als deelauto.

Ben je zelfstandige of heb je een bedrijf? Dan is op dat moment de aanschaf van een elektrische auto 100% fiscaal aftrekbaar. Ook trek je 100% van de elektriciteit die je gebruikt voor elektrische voertuigen af ​​van je belastingen.

Tussen 2023 en 2026 bouwt de overheid trouwens de fiscale voordelen voor brandstof- en hybride wagens af. Vanaf dan is dus alleen nog een elektrische bedrijfswagen fiscaal aftrekbaar!

De fiscale aftrekbaarheid voor (plug-in) hybrides is wederom afhankelijk van de CO2-uitstoot. Hiervoor raadpleeg je best  de tabel  van de Belgische overheid op de MinFin website.

Wens je nog meer info, neem dan gerust contact op.

Contacteer ons