Gids voor elektrisch opladen in een residentiële parking.

 


De switch naar elektrische mobiliteit begint zich meer en meer aan te dringen. De stijging van de verkoop van elektrische voertuigen (EV’s) wereldwijd is hiervoor toonaangevend. Bij de opkomst van elektrisch rijden komen er een tal van vragen boven over praktische zaken omtrent het opladen van een elektrische auto. Woont u in een appartementencomplex of in een residentieel gebouw met een parking, dan dacht u misschien dat het een hele karwei was om een laadpaal te laten installeren in de gedeelde parking. Integendeel zelfs, het is een stuk eenvoudiger dan de meeste mensen denken. Kom hier meer te weten over de praktische zaken omtrent het plaatsen van laadpalen in gedeelde, residentiële parkings.

Het wettelijke kader

Sinds 11 maart 2021 is het voor nieuwbouwprojecten verplicht om basisinfrastructuur te voorzien voor EV’s in de gedeelde parking vanaf 2 staanplaatsen. Voor renovatieprojecten geldt dezelfde regelgeving voor gedeelde parkings vanaf 10 staanplaatsen. In beide gevallen moet er infrastructuur worden voorzien waarmee alle staanplaatsen de mogelijkheid hebben om een laadpaal te kunnen plaatsen. Dit wettelijk kader maakt dat het installeren van een laadpaal een ‘straight-forward’ proces wordt. Overigens zijn er geen vergunningen nodig om een laadpaal te plaatsen in een parkeergarage. 


Hoe begin ik eraan? 

Als eigenaar kan u kiezen om een laadpunt te plaatsen op uw eigen parkeerplaats. U heeft dit recht. Zolang u de bestemming ervan niet wijzigt en u de rechten van andere mede-eigenaars niet schaadt uiteraard. Hiervoor geldt wel steeds een meldingsplicht naar de mede-eigenaars en de Syndicus toe. Alle partijen moeten op de hoogte zijn van de werken, waar en wanneer. U kan ook kiezen om, in overleg met de uw VME en/of Syndicus, de plaatsing van meerdere toestellen te bespreken om zo bijvoorbeeld de kosten voor een eventuele netverzwaring te delen. Als huurder dient u dit bij uw verhuurder aan te vragen. U denkt misschien dat dit geen sinecure is maar met enkele sterke argumenten, die u hier komt te weten, zal de verhuurder er ongetwijfeld de voordelen van inzien. Degene die het toestel laat plaatsen en betaalt blijft echter steeds de rechtmatige eigenaar van het toestel. Dus als u besluit om te verhuizen kan u uiteraard de laadpaal meeverhuizen naar uw volgende woonst.

De juiste laadoplossing kiezen

De groei aan populariteit van elektrisch rijden brengt een golf aan verschillende laadstations met zich mee. Deze hebben vaak allerlei uiteenlopende voordelen en sterktes. Maar welke is nu de juiste voor u…

PlugInvest heeft al deze laadpalen voor u al verkend en vergeleken om zo een assortiment op te maken waarmee we nagenoeg iedereen van een laadoplossing kunnen voorzien, die bij zijn of haar noden past. U kan bij PlugInvest vrijblijvend gratis advies krijgen over welke future-proof laadoplossing best bij u past. U kan ook meteen een offerte aanvragen waarop iemand van het PlugInvest team u binnen de week een offerte op maat zal bezorgen. Hierbij zullen de technische mogelijkheden met u besproken worden om de best mogelijke kwaliteit van opladen te garanderen. Pluginvest kan voor u ook de technische mogelijkheden ter plaatse onderzoeken en in kaart brengen. Ten slotte, biedt PlugInvest ook een leasing-formule aan, om de aanschaf van een laadpaal zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Van plaatsing tot onderhoud en beheer

De installatie van een laadpaal is een onderneming die weggelegd is voor professionelen. Het is dan ook sterk aangeraden om dit door een gecertificeerde installateur te laten doen. Zo bent u zeker van een degelijke installatie die lang zal meegaan. Bij PlugInvest wordt totaalontzorging op vlak van laadoplossingen aangeboden die u bijstaat in elke stap van de switch naar elektrische mobiliteit. Zo zal bij PlugInvest de plaatsing steeds gebeuren door gecertificeerde installateurs, alsook het onderhoud en de technische ondersteuning. Ook zorgt PlugInvest voor een onafhankelijke keuring, zodat u uw wagen met een gerust hart kunt opladen. Meer nog, biedt PlugInvest online monitoring, beheer van op afstand en nog een tal van andere diensten. Totaalontzorging met een totaaloplossing. 

Argumenten die uw verhuurder kunnen overtuigen

  • Uiteraard is elektrisch rijden is goed voor het milieu. Een BMW Plug-In Hybride stoot maar liefst 65% minder uit dan de gemiddelde benzinewagen. Het plaatsen van een laadstation bij u thuis maakt het meestal mogelijk om het woon-werktraject zuiver elektrisch te doen. Hiermee draagt u uw steentje bij aan het milieu. 

  • Het installeren van laadinfrastructuur verhoogt de waarde van het gebouw, het appartement, de parking of de parkeerplaats. Het werkt tevens de aantrek van milieubewuste huurders in de hand, nu en in de toekomst.

  • Met de innovatieve technologieën die PlugInvest aanbiedt bent u verzekerd van een future-proof laadoplossing, die geruime tijd up-to-date zal zijn en lang zal meegaan.


  • Met zo’n future-proof laadoplossing is men bovendien voorbereid op toekomstige bouwnormen, die wellicht alsmaar strenger zullen worden, met betrekking tot verplichte laadinfrastructuur. Denk ook maar aan de strengere uitstootnormen en de uitrol van lage-emissiezones in meer en meer steden, die dit in de hand werken.

  • PlugInvest biedt een totaaloplossing aan met totaalontzorging. U wordt ontdaan van de zorg van verschillende partijen, zoals fabrikant, installateur of keurder te contacteren, in het proces van het plaatsen van een laadpaal of laadpalen. 

  • Er zijn ook financiële voordelen verbonden aan het plaatsen van laadinfrastructuur. Zo kan u als bedrijf in de meeste gevallen aanspraak maken op verminderde belastingen door investeringsaftrek van 25% in 2021-2022.

  • Met smart-charging heeft u volledige controle over hoe en wanneer er wordt opgeladen. Hiermee kunt u ook steeds het verbruik monitoren, zodat u er steeds een zicht op hebt.

  • Het zal zelfs mogelijk zijn om op te laden via uw eigen zonnepanelen, milieuvriendelijk en aardig voor de portefeuille.

  • Het is mogelijk om de kosten met een betaalsysteem te beheren, als bijkomende dienst.Voor vragen of persoonlijk advies en begeleiding staat er steeds een collega klaar om jou verder te helpen. Dat kan via onze advies pagina. Je kan ons ook bereiken op +32 3 376 85 80 of via info@pluginvest.eu Charl Windey en Davy Bries zijn onze experten voor laadinfrastructuur in residentiële en niet-residentiële parkings.