Hoe installeer je laadpalen in een residentiële parking?

De verschuiving naar elektrische mobiliteit is niet te stoppen. De wereldwijde toename van de verkoop van elektrische voertuigen (EV's) spreekt boekdelen. Met de opkomst van elektrisch rijden zijn er echter ook vragen over praktische zaken.

Een laadoplossing plaatsen in een appartement met een gedeelde parkeerplaats kan een uitdaging lijken. Maar in werkelijkheid is het veel eenvoudiger dan de meeste mensen denken.

Het wettelijk kader

Sinds 2021 is het voor nieuwbouwprojecten in België verplicht om EV-infrastructuur te voorzien. Dit voor minstens twee parkeerplaatsen in de parking. Voor renovaties geldt dezelfde regel, maar enkel voor gedeelde parkings met minstens 10 parkeerplaatsen.

In beide situaties moet er infrastructuur zijn zodat elke parkeerplek een laadpaal kan krijgen. Dankzij deze wetgeving wordt de installatie van een laadpaal aanzienlijk vereenvoudigd. Bovendien zijn er geen vergunningen nodig om een laadpaal in een parkeergarage te plaatsen.

Fluvius vraagt dat in appartementsgebouwen een gemeenschappelijke meter wordt gebruikt. Hierop kan elke huurder een individuele laadstation aansluiten. In plaats van elke meter afzonderlijk te verzwaren want dit bespaart zowel tijd als geld.

Het is noodzakelijk om je netbeheerder twee maanden voor de installatie van je laadstation te verwittigen. Meer info hierover vind je hier.

Hoe begin je met de aanvraag van een installatie?

laadpaal in een residentiële parking

Als mede-eigenaar kun je ervoor kiezen om een laadpunt te laten installeren op je eigen parkeerplaats. Dit is je volle recht, maar je moet rekening houden dat alle betrokken partijen op de hoogte moeten zijn van de werkzaamheden, inclusief de locatie en planning ervan.

We zien meer en meer dat Syndici ervoor kiezen om een collectief laadoplossing aan te bieden. Dit vooral om de kosten te drukken en efficiënter te werken. Maar je mag dit niet zomaar beslissen. Volgens de wet moet er een 2/3de meerderheid bij de algemene vergadering van mede-eigenaars zijn.

Hoewel het misschien ingewikkeld lijkt, kunnen sterke argumenten de verhuurder overtuigen van de voordelen. Degene die het laadpunt laat installeren en betaalt blijft echter altijd de rechtmatige eigenaar van het laadpunt. Dus als je verhuist, kun je het laadpunt uiteraard meenemen naar je volgende woning.

Argumenten om je verhuurder te overtuigen

  • Elektrisch rijden is goed voor het milieu! Een elektrische wagen heeft tot 60% minder uitstoot dan de gemiddelde traditionele benzine auto. 

  • Het installeren van laadpunten maakt het gebouw of de parkeerplaats nu en in de toekomst veel waardevoller.

  • Er zijn een tal van financiële voordelen verbonden aan het plaatsen van laadinfrastructuur. Denk aan belastingvoordelen voor bedrijven en een investeringsaftrek.

  • Met de functie 'smart-charging' heb je volledige controle over hoe en wanneer je elektrische auto oplaadt. En kun je het energieverbruik perfect monitoren.

  • Het is zelfs mogelijk om je elektrische wagen op te laden via je zonnepanelen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk maar ook kosteneffectief.

Brandveiligheid bij laadinstallaties

Er zijn geen afgesproken wetten of regels over de brandveiligheid van laadpalen in parkings. Maar sinds 2021 is er een regel van goed vakmanschap gemaakt door de vzw Fireforum. Dit is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden.

Het is belangrijk om veilig om te gaan met het plaatsen van laadstations. De kans op brand aan een laadstation of elektrische auto is zeer klein maar niet onbestaand. Zorg er dus voor dat er een duidelijk noodplan bestaat. Meer info over brandveiligheid in parkings vind je hier.

De juiste laadoplossing kiezen

Er is een breed aanbod aan laadstations beschikbaar, elk met verschillende voordelen en kenmerken. Maar welke soort laadpaal is het meest geschikt voor jou?

Wij hebben de vergelijking gemaakt en uit alle mogelijke fabrikanten de beste laadpaal voor jouw parking uitgekozen. Dit is de Zaptec Pro, een slim en efficiënt laadtoestel dat vlekkeloze 4G-communicatie biedt.

Zaptec Pro

Wanneer je de Zaptec Pro installeert wordt er infrastructuur geplaatst voor alle parkeerplaatsen. Als de vraag naar meer laadstations toeneemt, kan je snel en eenvoudig de bestaande infrastructuur opschalen. Hierdoor is jouw laadinstallatie volledig future-proof.

Leer meer

Zaptec Pro laadstation

 
 

Installatie, onderhoud en beheer

De installatie van een laadpaal is een taak voor professionals. Het wordt sterk aanbevolen om dit door een gecertificeerde installateur te laten uitvoeren. Zo ben je verzekerd van een veilige installatie die lang meegaat.

Bij Pluginvest wordt een totaalontzorging aangeboden die je bijstaat in elke stap. Zo zal de plaatsing steeds gebeuren door gecertificeerde installateurs, alsook het onderhoud en de technische ondersteuning.

Wil je een offerte voor een laadpaal aanvragen? Dat kan volledig gratis via deze link.