Tesla Model Y

Tesla Model Y  

In 2021 wordt de   Tesla Model Y  verwacht in België. Deze volledig elektrische wagen is de cross-overvariant van de Tesla Model 3. De Tesla Model Y zal beschikbaar zijn in twee versies, de ‘Long Range’ versie en de ‘Performance’ versie. De Performance versie zal beschikken over een hogere topsnelheid namelijk, 241 km/u tegenover 217 km/u. Ook zal de Performance versie sneller optrekken. De performance versie trekt op van 0 naar 100 km/u in 3,7 seconden, de Long Range versie zal hier 5,1 seconden over doen.  Bent u benieuwd naar de laadmogelijkheden en laadtijden van de verschillende versies? Lees dan zeker dit artikel.

Wat is het bereik?

Beide uitvoeringen van de Tesla Model Y beschikken over een batterijcapaciteit van 75 kWh, hiervan is 72,5 kWh bruikbaar. Dit vertaalt zich, voor de Long Range versie in een theoretisch rijbereik van 505 kilometer (   WLTP ). De Performance versie zal beschikken over een theoretisch rijbereik van 480 kilometer (WLTP). Het werkelijke rijbereik van de wagen zal echter lager liggen omwille van weersomstandigheden, de rijstijl en tal van andere factoren.

Hoelang duurt het om de batterij van een Tesla Model Y op te laden?

   

   

   

Maximaal    

Vermogen        

Tijd    

230V / 1x10A    

2.3 kW    

31 u 31 m    

230V / 1x16A    

3.7 kW    

19u35m    

230V / 1x32A

7.4 kW

9u48m

400V / 3x16A    

11  kW    

6 u35 m  
Hoe kan ik opladen?

De Tesla Model Y werkt met de Europese standaard-aansluiting  type 2   . Wanneer u de Tesla Model Y wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig. Om de wagen aan te sluiten aan een snel-laadpaal wordt een CCS-aansluiting gebruikt..

Ons advies

Pluginvest raadt voor de Tesla Model Y aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadstation te plaatsen. Hoewel de Tesla Model Y oplaadt aan maximaal 11kW is het interessant om al zo’n laadpaal aan te kopen. De meerprijs is verwaarloosbaar en u bezit reeds het krachtigste AC laadstation. Om zo’n laadstation ten volle te benutten, moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met een 1-fasige aansluiting, of een 3-fasig laadstation (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Dit zal de laadtijd uiteraard verlengen.  

Een andere oplossing is het plaatsen van een DC-snellader. Hiervan zijn zowel compacte wand- of paaltoestellen van 15kW of 30kW als grote toestellen met een vermogen tot 350kW mogelijk. De Tesla Model Y zal echter nooit meer dan 250kW per uur opladen. Doorgaans zijn de DC-snelladers een pak duurder en wordt er meestal gekozen voor een gewone (AC) laadpaal.  

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations doorheen Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft.  

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd   contact   opnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.