FAQ


FAQ

Er zijn drie verschillende soorten elektrische auto's. Met een plug-in hybrid wordt de auto aangedreven door een verbrandingsmotor in combinatie met een elektrische motor. Een voorbeeld hiervan is de Mitsubishi Outlander. Bovendien heb je de elektrische auto E-REV, de Extended Range. Hier is de aandrijving volledig elektrisch, maar een kleine hulp verbrandingsmotor wordt gebruikt voor het opladen van de batterij, zoals het geval is met de Opel Ampera en de BMW i3. Het laatste type is de volledig elektrische auto (BEV / FEV), die volledig wordt aangedreven door een elektromotor en geen brandstofmotor ondersteunt, zoals de Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf of Tesla.

Een laadstation zorgt er voor dat je tot 10x sneller kan opladen in vergelijking met een gewoon stopcontact. Bovendien zorgt de extra beveiligingscomponenten in de laadstations van Pluginvest ervoor dat er steeds veilig geladen wordt en dat ook de standaard lekstroombeveiligingen in uw woning (differentieel) correct blijven werken. 

Een laadstation biedt ook de mogelijkheid om jouw energieverbruik apart te meten en eventueel door te rekenen aan jouw werkgever. De slimme laadstations van Pluginvest kunnen bovendien het vermogen van het opladen sturen in functie van het verbruik van uw woning of productie van uw zonnepanelen. Dit is allemaal niet mogelijk via een gewoon stopcontact. Veelvuldig gebruik van dit type laders wordt dan ook afgeraden door de meeste autofabrikanten en in de internationale normering.

Het tarief voor de elektriciteit die u via een laadpaal verbruikt hangt af van het type laadpaal, de Charge Point Operator (CPO) en de Mobility Service Provider (MSP).

Type laadpalen:

  1. Publieke laadpalen: hier bepaalt de CPO het tarief. Gemiddeld bedraagt dit €0,40/kWh (incl BTW) in België.

  2. Semi-publieke laadpalen: bij laadpalen die aangesloten zijn op een netaansluiting van het gebouw wordt het tarief veelal bepaald door de klant en eigenaar van de laadpaal. Bij Pluginvest bepalen zij zelf het tarief voor de eindklant. Gemiddeltd bedraagt dit €0,20-€0,40/kWh (incl BTW) in België.

  3. Privé laadpaal als particulier: hierbij worden geen kosten in rekening gebracht. Het extra elektriciteitsverbruik komt gewoon mee op uw elektriciteitsafrekening van uw energieleverancier en u betaalt het energietarief volgens uw contract. Gemiddeld bedraagt dit €0,26/kWh (incl BTW) in België.

  4. Privé laadpaal als werknemer: u betaalt het extra elektriciteitsverbruik als werknemer/particulier via uw energieleverancier. Pluginvest kan deze kosten via uw werkgever als onkostenvergoeding terugbetalen aan u als werknemer. Hiervoor wordt het gemiddelde elektriciteitstarief in België gebruikt dat jaarlijks wordt herzien.


Bij publieke en semi-publieke laadpalen worden de tarieven soms vermeerderd met een marge die de CPO en/of MSP op deze tarieven hanteren. Een marge van 10% is hierbij niet ongebruikelijk in de sector. Pluginvest hanteert hierbij een transparante prijszetting zonder een extra marges op de tarieven die door zijn klanten of partner-netwerken worden bepaald. Zo houden we het tarief voor de eindgebruiker laag en versnellen we de transitie naar elektrische mobiliteit.


 De markt van elektrische mobiliteit bestaat uit verschillende partijen. Er is de Charge Point Operator (CPO) en de Mobility Service Provider (MSP). De CPO zorgt voor de levering van de oplaadpunten, de installatie en het onderhoud van de oplaadpunten. De MSP verkoopt mobiliteitsproducten en -diensten via de laadpas of token. In de meeste gevallen is dit een abonnement op het opladen, de bijbehorende oplaadkaart en/of de app en de betaling van jouw laadsessies.

Pluginvest is zowel als CPO als MSP actief.


Ondanks hoge elektriciteitsprijzen en hoge olieprijzen, zijn elektrische auto’s nog steeds goedkoper te ‘tanken’ dan hun traditionele tegenhangers. Het elektriciteitstarief in België verschilt sterk van locatie tot locatie. Particulieren betalen ca. €0,26/kWh. Bedrijven met een middenspanningsaansluiting betalen ca. €0,12/kWh. Publieke laadpalen hanteren gemiddeld een tarief van €0,40/kWh. 

Rekenvoorbeeld: Laten we een voorbeeld nemen van een elektrische auto met een lege accu en 12 kWh vermogen. In de meeste gevallen zal deze auto tussen de 60 en 80 km op één laadbeurt kunnen rijden. In dit geval zal het opladen thuis 12 x 0,26 = € 3,12 kosten. Dit betekent dat het stroomverbruik per km slechts € 0,03 tot € 0,04 bedraagt. Bij bedrijven zal het (een stuk) goedkoper zijn, publiek laden is duurder.

De gemiddelde kostprijs van 100km elektrisch rijden ligt tussen €2,5 en €8, afhankelijk of je op het werk, thuis of publiek gaat opladen. Thuis laden kost gemiddeld €5 per 100km. In vergelijking met benzine of diesel doet u zo dus een mooie besparing op het verbruik aangezien in de praktijk 90% thuis of op het werk wordt geladen.

.

Je kan jouw auto ook opladen via een gewoon stopcontact. De nadelen hiervan zijn echter:

- Traag en enkel geschikt voor plug-in hybrides met kleine batterij

- Minder veilig door risico op brandgevaar

- Geen aparte meting of verrekening mogelijk

Bij Pluginvest worden de laadtarieven steeds bepaald door de eigenaar of klant van de laadpaal. De klant bepaalt deze in functie van zijn eigen elektriciteitstarief, de marktprijzen voor semi-publiek of publiek laden en zijn investering in de laadinfrastructuur. U hebt hier als klant een vrije keuze in. Pluginvest adviseert wel om deze tarieven laag te houden om zo de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen en zo veel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden om bij u te komen opladen. De marktprijs voor semi-publiek laden ligt van gemiddeld op €0,40/kWh (incl BTW).

De offerte van Pluginvest omvat zowel technische audit, installatiewerken, laadpaal als de (verplichte) AREI-keuring achteraf. In 80% van de thuis-installaties zijn de ganse installatiewerken reeds vervat in het basispakket. Dit omvat 10m bekabeling, 1 muurdoorboring en toevoeging van een automaat en differentieelbeveiliging aan de zekeringenkast. De bevestiging dat alle werken hierin vervat zitten, krijg je na de uitvoering van de technische audit. Dit kan in vele gevallen ook vanop afstand gebeuren. Eventuele meerwerken omvatten meestal extra kabellengte en worden afgerekend via vastgelegde regie-tarieven per lopende meter. Hiervoor wordt op voorhand jouw akkoord gevraagd.

Je kan laden met de zogenaamde type 2 stekker, ook wel de 'Mennekes stekker' genoemd. Type 2 betreft de standaardstekker in Europa, die volgens het mode 3 communicatieprotocol werkt. De Type 2-stekker is zowel bruikbaar voor het laden met 230 als 400 Volt. Anders dan de huis-tuin-en-keukenstekker (schuko) is deze stekker bovendien geschikt voor het laden bij hogere vermogens tot 32A of 22kW en het mode 3-protocol.

De type 2 kabel is de Europese norm. Elk laadpunt is uitgerust met een type 2 stopcontact. Sommige oudere auto's hebben een type 1 stopcontact, de oudere Japanse standaard. Dat is geen probleem want voor hen bestaan er kabels met een type 2 stopcontact langs de ene zijde en een type 1 aan de andere zijde. Voor nieuwe wagens met een type 2 stopcontact is een T2-T2 kabel voldoende.


Het minimum laadvermogen van de laadpaal is 3,7kW. Afhankelijk van hoe snel jouw auto kan laden, hoe vol jouw accu nog is en de keuze die je hierin eventueel zelf maakt kan dit oplopen tot 22kW.


Gewone laadpalen werken op wisselspanning (AC). Het vermogen varieert hierbij van 3.7kW, 7.4kW, 11kW tot 22 kW. Ook de wagen bepaalt de maximumlaadsnelheid. Gemiddeld kan je rekenen dat je per kW na 1 uur laden 5 km verder kan rijden.

Vb: 11 kW per geladen uur x 5km/kW gedurende 1 uur = 55 km extra opgeladen


Bij uitbreiding...

De tijdsduur is afhankelijk van verschillende variabelen, zoals de status van de batterij, het vermogen van de batterij en het vermogen en de instellingen van de laadpaal. Plug-in hybride auto's hebben 1 tot 4 uur nodig om de batterij volledig op te laden. Volledig elektrische auto’s moeten 4 tot 8 uur laden.

Auto’s staan gemiddeld zo’n zo’n 14 uur thuis en 8 uur op het werk. Als je zowel thuis als op het werk toegang tot een laadpaal hebt, is er alle tijd om je auto volledig op te laden.

Aan een stopcontact:

Wees gewaarschuwd als je je elektrische auto aan een gewoon stopcontact oplaadt. Je hebt dan een speciale laadkabel nodig. Namelijk eentje die kortsluiting en oververhitting kan voorkomen. Ook moet het stopcontact zich dan vlak bij je auto bevinden. Maak nooit gebruik van een verlengsnoer bij het opladen van je auto!

 

Aan een laadpaal:

Dit is de meest aanbevolen laadmethode. Hij is veilig en verantwoord en je maakt efficiënt gebruik van het vermogen van je auto en je energiebron (thuis of bij een bedrijfspand). Een laadpaal laadt tot 10 keer sneller dan een regulier stopcontact. Dat betekent dat alle elektrische auto's na 1 tot 6 uur volledig opgeladen kunnen worden.

Hoe lang het laden precies duurt, hangt samen met waar je woont, de status en het vermogen van je auto-accu, de buitentemperatuur, het eigen gewicht van je auto, de laadaccessoires die je gebruikt en je persoonlijke rijstijl.

Het opladen van de eerste 80% van de batterij gebeurt aan het maximale vermogen. De laatste 20% van de accu wordt geladen via zogeheten ’trickle charging’ of ’drip charging’ wat langer duurt. Deze methode behoudt de kwaliteit van de accu en zorgt ervoor dat hij zo lang mogelijk meegaat.

Aan een snellader:

Snelladers zijn meestal te vinden buiten de steden en langs de snelwegen. Door de relatief hoge kosten van de hardware zelf en de installatie, worden zulke laadstations vrijwel uitsluitend aangekocht en geïnstalleerd op publiek toegankelijkse plaatsen. Hoewel een snellader razendsnel oplaadt (20-30 minuten), kan het je elektrische auto tot slechts 80% opladen. Daarna moet het opladen traag verlopen om de batterij niet te beschadigen.

Wil je de precieze laadtijd weten van een type laadpaal en/of auto? Klik dan hieronder, kies een auto en bekijk de specificaties!

Onze levertermijn bedraagt 6 tot 8 weken. Wij proberen echter steeds de installatie af te ronden voor de levering van de auto. Indien nodig kunnen wij ook sneller leveren vanuit voorraad en kunnen we de datum van de installatie deze week al bij u inplannen zodat er binnen 2 tot 3 weken geïnstalleerd kan worden.

2 werkdagen. Wij hebben steeds een voorraad Smart Cables op stock die per post geleverd kunnen worden bij jou thuis.

Indien het laadstation en de zonnepanelen op dezelfde netaansluiting (= zelfde elektriciteitsmeter van de netbeheerder) zijn aangesloten wordt er steeds opgeladen op de geproduceerde energie. Via onze Smart Home oplossing kunnen we ook de productie van deze zonnepanelen en het verbruik van de woning (warmtepomp, licht, kookplaat, …) real-time meten zodat het vermogen van de laadpaal gestuurd wordt in functie van de beschikbare energie. Zo kunnen we de lokaal geproduceerde zonne-energie ook maximaal inzetten om de batterijen van de auto op te laden en wordt de geproduceerde energie ook lokaal benut.


Let op: het is niet zo dat de batterij enkel geladen wordt als de zon schijnt. Ook ‘s nachts kan de batterij nog steeds worden opgeladen. Dit kan wel via software geregeld worden om de auto bij voorkeur enkel op te laden wanneer de zon schijnt. Bij netaansluitingen met een ‘terugdraaiende’ teller of de toepassing van het terugdraai-principe bij digitale tellers blijf je genieten van het financiële voordeel van jouw eigen zonne-energie.


Naast de installatie van laadstations kan Pluginvest ook de diensten verzorgen om maandelijks de onkostenvergoeding voor het energieverbruik van werknemers die thuis laden af te handelen. Hiervoor wordt de energiemeter in het laadstation door ons online platform uitgelezen vanop afstand. Het energieverbruik wordt maandelijks aan het gemiddelde energietarief per regio gefactureerd aan de werkgever en vergoedt aan de werknemer via domiciliëring. Zowel de fleet manager als werknemer kunnen de vergoedingsoverzichten steeds online raadplegen.

Je kan via onze website inloggen (www.pluginvest.eu -> log-in). Hierbij zie je realtime het verbruik op jouw eigen laadpunten en via de maandelijkse rapportering wat er op andere laadpunten is verbruikt.

Je kan dezelfde log-in ook gebruiken op de app ChargePoint of Laadpaal app van LastMileSolutions. Hierbij kan je ook zien waar je kan opladen en wat de voorbije transacties waren. We krijgen echter niet van alle publieke laadpalen realtime data door dus soms zit hier wat vertraging op.

Het percentage van de gewone investeringsaftrek is tijdelijk verhoogd van 8% naar 25 % voor de gewone investeringen van zelfstandigen (natuurlijke personen) en van kleine vennootschappen (art. 1:24 WVV). Deze verhoging geldt voor de vaste activa verkregen of tot stand gebracht in de periode die loopt van 12 maart 2020 tot en met 31 december 2020 (Coronawet III van 15 juli 2020, B.S. 23 juli 2020).

Ontwerp van Programmawet, Kamer DOC 55-1662/001 kondigt aan dat deze maatregel zal worden verlengd "met twee jaren".

De aangekondigde verlenging met 2 jaren is goed nieuws. Dit bespaart menig ondernemer de moeite om alsnog overhaast te investeren tegen het einde van dit kalenderjaar 2020.

Dit kan je ook zelf doen via ons platform. Als je bij de activatie (Gegevens -> Kaarten -> Laadpas toevoegen) de optie 'laadpaal ook gebruiken via roaming partners' niet aanvinkt wanneer je jouw pas activeert, kan je deze enkel gebruiken op jouw eigen laadpaal en worden er ook geen kosten gerekend. 

Je kan een laadpas ook koppelen aan een Medewerkers-account (Medewerker -> Medewerker selecteren -> Kaarten -> Laadpas toevoegen).

Via onze live kaart op het platform of via onze app kan je laadpalen vinden, er naartoe navigeren en de live status van de paal nakijken.

Ja, dit is mogelijk als je de optie Interoperabiliteit activeert. Met interoperabiliteit kan je gebruik maken van laadpalen van verschillende operators in het binnen- en buitenland. Let er wel op dat nog niet in alle landen voldoende openbare laadpalen ter beschikking zijn.

Bekijk dus voor je op reis gaat waar je je auto kan opladen in het buitenland. Je kan daarbij gebruik maken van de ChargePoint app of Laadpaal app van LastMileSolutions app. Via deze applicatie vind je alle laadpalen in het binnen- en buitenland waaraan je je auto kan laden.

Vermogen wordt uitgedrukt in kW. Verbruik wordt uitgedrukt in kWh. Een laadpaal die gedurende één uur 22 kW levert, zal dus zorgen voor een verbruik van 22 kWh. 

U kan dit ook vergelijken met een waterkraan. Het vermogen (kW) wordt dan uitgedrukt in het debiet water dat uit de kraan vloeit. Het verbruik (kWh) is het aantal liter dat er gedurende een bepaalde periode al door de kraan is gevloeid.


Spanning wordt uitgedrukt in Volt. Stroomsterkte in Ampère. Vermogen in kiloWatt. Om deze termen te begrijpen kan u dit vergelijken met een waterkraan. Het vermogen (kW) wordt dan uitgedrukt in het debiet water dat uit de kraan vloeit. Om dit debiet te verkrijgen kan je zowel de druk van het water verhogen als de grootte van de kraan-opening verhogen. Zowel met een kleine kraan en hoge druk als een grote kraan met lage druk kan je hetzelfde debiet verkrijgen. De druk is te vergelijken met de spanning (Volt). De grootte van de kraan met de stroomsterkte (ampère). De stroomsterkte bepaalt immers ook de dikte van de elektriciteitskabels.

Er bestaan 4 types AC-laadstations; 3,7kW - 7,6kW - 11kW - 22kW. We bekomen deze waarden door de spanning (Volt of V) met de beschikbare stroomsterkte (Ampère of A) te vermenigvuldigen. De spanning hangt af van het aantal fases die beschikbaar zijn in jouw woning of bedrijf.

Voorbeeld:

1-fase 3.700W = 230V x 16A

1-fase 7.400kW = 230V x 32A

3-fase 11.000W = 400V x 16A x 1,73

3-fase 22.000W = 400V x 32A x 1,73


Je kan op 3 manieren het type netaansluiting nakijken:

Optie A: op basis van de meter- en zekeringkast. Hierbij wordt gekeken naar het aantal aangesloten fasen (2, 3 of 4) in de meterkast en de breedte en type van de automaat in de meterkast. Zie ook foto’s hieronder:


Optie B: door je laatste elektrisch keuringsverslag na te kijken. Hierop wordt het type netaansluiting ook steeds genoteerd.

Optie C: door telefonisch contact op te nemen met de netbeheerder o.b.v. adres, EAN nummer of tellernummer.

Fluvius (Vlaanderen): via 078 35 35 34. -> keuzemenu volgen voor technische vragen. 

Ja, de elektrische keuring volgens het AREI (algemeen reglement op elektrische installaties) is verplicht in België bij het installeren van een laadstation. Pluginvest verzorgt deze keuring ook voor u, via een onafhankelijke derde partij. Ook het elektrisch schema en de technische documentatie wordt door ons aangeleverd. De prijs hiervan is reeds opgenomen in onze offerte.

Wat als de rest van de elektrische installatie in de woning niet aan de normen voldoen?

Enkel de installatie van het laadstation wordt gekeurd als uitbreiding. Dit wil zeggen dat niet de ganse installatie opnieuw gecontroleerd zal worden en eventuele inbreuken hierbij geen probleem zijn. De aarding en isolatieweerstand van de ganse installatie worden wel gecontroleerd door de keurder owv de veiligheid. Deze dienen dus wel in orde te zijn of te worden gebracht door de klant. Er wordt door Pluginvest ook een apart schema opgemaakt van de uitbreiding zodat het ook geen probleem is dat u geen schema's heeft van uw ganse installatie.

    Kan er dan een ‘positieve’ keuring afgeleverd worden voor de installatie van het laadstation ? 

Ja, dit kan mits bovenstaande voorwaarden vervuld zijn.

    Wat als dat niet het geval is, is een laadstation plaatsen dan onmogelijk ? 

Ja, dit is dus mogelijk.

Ja, sinds de wetswijziging heb je geen expliciete toestemming meer nodig van de algemene vergadering. Wel dien je dit te melden en eventuele bezwaren af te wachten.

Er dient wel de juiste procedure gevolgd te worden, de VME kan zich verzetten maar enkel mits gegronde redenen.

Een belangrijke bepaling is wel dat diegene die de aanpassingen doet ook eigenaar blijft hiervan. Als er later defecten of veiligheidsproblemen optreden kan dat wel financiële gevolgen hebben.